Să nu fii gunoi!

E sete mare de recunoaștere și de apreciere. O bloggeriță din Bacău scrie pe site-ul ei despre cat de grav e să mănânci din gunoi. În postarea cu pricina, postează o poză cu fața ei in prim plan, chip care nu exprimă nici milă,  nici indignare față de persoana din planul secund care este o femeie de serviciu care adună mâncarea pe care clienții nu au terminat-o spre a o duce acasă. O femeie de serviciu, o femeie care face curățenie, o femeie care nici nu cred că visează să mănânce bio sau eco, ro-vegan, vegan, gluten free, sugar free, căcat în ploaie free. O femeie care ia din gunoi mâncare nu din cauză că își dorește ci pt. că e obligată de împrejurări. Poate e mamă, poate odraslele sale se bucură de acea mâncare.

Bloggerița a ținut să evidențieze bolile la care ”se expune” ”angajații” Băneasa Shopping City, da da da , expune ! că toată gloata de angajați iau din același gunoi câte o îmbucătură, mai ales că ea în poză a reușit să-i surprindă în plan secund pe toți stând pe scaune de lemn finisat, cu șervețel la gură, furculiță și cuțit și câte un pahar de Cola tocmai când se pregăteau să dea iama în masa îmbelșugată de la Băneasa Mall. Că doar sunt angajații nu angajata, femeia aia prăpădită care nu simte deloc rușine când bagă mâna în frigiderul fără curent al societății bucureștene consumeriste din mall.

Domnișoară dragă la boli provenite de pe urma consumului de hrană te expui și dacă mâncarea ta e proaspătă, tocmai scoasă de la duș. Fumul de țigară reprezintă tot o expunere la boală, poluarea e aceeași mămăligă. Empatia în schimb e prea puțin simțită mai ales în societatea românească și asta e de înțeles, românul odată ajuns în vârf mănâncă căcat, scuzați-mi expresia și de aici încolo se pierd toate emoțiile dezvoltate în copilărie și ceva mai târziu. Uităm să empatizăm, să avem milă, să întindem o mână de ajutor. Poate dacă nu realizai acea poză cu un prim plan eșuat și un al doilea demn de milă, poate nici nu mă sinchiseam să scriu, dar am scris pentru că tu efectiv ai umilit acea femeie încercând să-i dai lecții despre ”animalul uman superior” și comportamentul său eșuat. Femeia aia deja simte rușine, femeia aia deja e umilită de viață, de rutina zilnică, de faptul că ea spală toaleta în care tu ai făcut pipi sau șterge urmele de nămol de prin magazin, nămol adus de papucii tăi. Să n-ajungi femeia aia, să n-ajungi zile cu sacrificii extreme, zile în care să te uiți printr-un tomberon sperând la o bucată de carne întreagă, învelită, neatinsă care îți poate hrăni copiii. Domnișoară, uneori a închide ochii e cea mai înțeleaptă alegere, e necesar să-i ținem și deschiși, desigur, e vital dar uneori întoarce-ți privirea dacă nu-ți place peisajul din fața ta. Regret că te-ai umilit și singură în căutarea unor like-uri, share-uri s.a.m.d. umilind pe alții. Regret că tu ceri schimbare în țara ta dar ești incapabilă să simți emoție, nu cred că dacă doamna moare de enterocolită te afectează prea mult. Știi, eu cred că în lumea asta sunt 3 tipuri de oameni: oamenii mari care vor să-i facă pe cei mici, mari; oamenii mari care vor să-i facă pe cei mici și mai mici și oamenii mici care vor să aducă pe oricine la același nivel cu ei. Cumva tu nu ești prima categorie, ești ultima.

Și e valabil pt. oricine, sărăcia nu e un motiv de amuzament, nu e motiv de umilire. Nu ai dreptul ca om să judeci un om care nu are șansele tale, ai dreptul în schimb să-i dai o mână de ajutor, ai dreptul să-l înveți dar nu scriind pe blog, asta nu-l ajută pe nefericit. Trăim timpuri grele chiar dacă marea majoritate a oamenilor nu văd asta, trăim timpuri în care animalul superior devine inchis, încuiat, singuratic, simplu, lipsit de empatie, limitat dar totuși încrezător în superioritatea sa. Mai cred în faptul că există multă prostie, spre deosebire de mâncatul din gunoi care produce enterocolită, prostia poate să fie abolită prin educație, bune maniere, cei șapte ani de acasă, citit s.a.m.d. Nu cred că acea femeie de serviciu e proastă dar cred că dacă ar fi avut o șansă la educație, astăzi n-ar mai fi căutat în auritele coșuri de gunoi din Băneasa Mall după mâncare, cred că dânsa ar fi putut fi aptă pentru un loc de muncă care i-ar permite să nu-și umilească zilele sau alții să nu-i umilească zilele expunându-le în planuri secunde în timp ce primele planuri sunt deja un eșec.

Așa că avari de bani, like-uri și faimă, țineți minte că atunci când vă clădiți superioritatea pe spatele altora, sunt șanse foarte mari să vi se strice fundația. Jurnalismul de centură, de proastă calitate și cretinoid este și va rămâne jurnalism de centură, de proastă calitate și cretinoid.

P.S. să vă faceți curățenie în curți înainte să vizați gardul și curtea vecinului.

Reclame

8 gânduri despre ”Să nu fii gunoi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s