Recenzie – ” La răscruce de vânturi ” – Emily Bronte

images

Recenzie , vorba vine . Nu vă fac o recenzie cap coadă , de nota 10 și extrem de bine lucrată . N-am timp , dar totuși am avut timp să citesc ” La răscruce de vânturi ” și dat fiind faptul că am citit ” Jane Eyre ” – Ch. Bronte , aveam niște așteptări imense de la surioara Bronte cea mijlocie. Nu mi-au fost satisfăcute așteptările precum  au fost atunci când am citit Jane Eyre , însă mi-au fost perturbate : de un scris frumos , ușor descriptiv , simplu în cuvântare și suficient de explicit încât tot prostul să priceapă cartea . ” La răscruce de vânturi ” nu-ți oferă mult sirop de iubire , nu vei găsi o dragoste pătimașă și înfocată în poveste , nu vei găsi doi oameni care mor unul pentru celălalt , ci doar oameni care mor . Dragostea este menționată în carte așa cum menționezi venirea căldurii din August în prima zi de Decembrie . Ura este cea care captează orice atenție primită , din partea cititorului . În principiu , povestea este simplă : frustrare , dragoste neîmpărtășită și inutilitate . Personajele sunt descrise simplu dar în general, aceste persoanje au un apetit deschis față de rău și de a face rău , Heathcliff , personajul principal al poveștii este un copil , un intrus , adus din prea multă inimă în mijlocul unei familii care voluntar/involuntar va crea un veritabil monstru inuman , un om de joasă speță dar care iubește tăcut și neîncetat .

Cartea nu te ține cu sufletul la gură , absolut deloc . Dar … pentru că mereu va exista un ”dar” , te va face să vrei să afli ce urmează după fiecare pagină citită iar în gură tot ce vei avea va fi limba ta și poate ciocolată sau o țigară fumegândă , așa cam cum  fac eu când citesc .

Cuvântul cheie al poveștii în opinia mea este : ura . Niciodată n-am citit o carte în care răul să fie descris cu atâta pathos încât să te facă să crezi că există atâta răutate . Totuși cartea are ceva al ei , are acel ceva pentru care eu nu am cuvinte potrivite dar am mult respect , mă bucur că am citit-o , știu știu , trebuia citită acum 3 ani , dar acum 3 ani locuiam în Hawaii pe o plajă cu nisip alb , mâncam cocos la micul-dejun cu banane și la prânz câte un rechin , 2 , în funcție de cât de mult efort depuneam în acea zi . La cină fumam bambus .

Dar revenind la noi la grajd , vă recomand cartea cu tot sufletul , avusesem o recenzie excelentă făcută în minte azi noapte pe la unu fără zece , dar am adormit și-am uitat recenzia iar ca rezultat final a ieșit cuvântarea asta ”năucitoare” , plus că mi-e somn iar când mi-e somn abia îmi amintesc despre mine darămite despre ” La răscruce de vânturi ” .

Anunțuri

7 gânduri despre ”Recenzie – ” La răscruce de vânturi ” – Emily Bronte

 1. Aura zice:

  „La rascruce de vanturi” este una dintre cartile mele preferate si am citit foooarte multe, care ar fi putut sa-i ia locul in top. Ai dreptate, te tine captiv de fiecare pagina nu prin descrieri fabuloase sau personaje incredibile, ci printr-o durere surda pe care reuseste s-o transmita cu fiecare fraza. O iubire nici moarta, nici vie, nici curata, nici bolnava, o obsesie cu iz de dorinta si o depravare sufleteasca ce te seaca si pe tine ca cititor. Superba carte, ciudat roman, trista poveste.

  • Roxana zice:

   Stii , cartea nu a trezit nimic in mine , dar aveam o senzatie ciudată cand am citit-o , mi-a fost asa usor să ma transpun in peisajul poveștii încât odată transpusă n-am vrut să mai ies de acolo . Ciudățel efect . M-am uitat la film ieri , e putin cam dezastruos , nu mă încântă dar Grange se aseamănă cu Grange din imaginația mea . Dar ai dreptate , superbă carte

   • Aura zice:

    Nici pe mine nu m-a atins filmul. Cred ca daca ai exclude contextul istoric, cartea ar fi la fel de actuala. Lupta dintre a alege intre fericire si avutie si lupta de a-ti accepta alegerea… Heathcliff, omul bun si iubitor transformat intr-un razbunator ce se foloseste tocmai de avere pentru a-si gasi „linistea”. Oameni fragmentati, neincadrandu-se unui tipar anume, oameni care incearca sa se descopere…. La fel suntem si azi. Ne dam sufletul unui vis, iar cand il implinim, realizam ca nu era al nostru…

  • Roxana zice:

   Regret ca Heathcliff a ajuns atat de ordinar si de mizerabil dar cred ca a fost întărâtat foarte mult de conditiile de viata din timpul copilariei dar si casatoria Catherinei a contribuit la pierderea lui ca om . Si totusi am dezvoltat o usoara simpatie fata de Heathcliff chiar daca in poveste este ultimul dintre pamanteni .

   • Aura zice:

    Heatcliff mi-a placut si mie. Si cred ca il inteleg. Si-a pierdut marea dragoste, deoarece ea a ales sa se casatoreasca din interes. A fost atrasa ca o musculita de lumina stralucitoare a lumii nobiliare si a decis sa-si ingroape sentimentele, iar apoi, ca o egoista, realizand ca statutul si averea n-o faceau fericita, s-a intors catre Heatcliff. Iar el a fost martorul decaderii si mortii ei… Catherine il facuse pe el „om”, ii daduse pofta de viata. Si tot ea i-a luat-o, lasandu-l doar cu furie, regrete si resentimente.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s